Yhdistynyt Kuningaskunta palaa Horisontti Eurooppa -ohjelmaan

Euroopan komissio ja Yhdistynyt kuningaskunta pääsivät 7.9. poliittiseen yhteisyhmmärykseen maan osallistumisesta EU:n tutkimuksen ja innovoinnin Horisontti Eurooppa -puiteohjelmaan ja Copernicus-maanseurantaohjelmaan.

Osapuolet pääsivät yhteisesti sovittuun ratkaisuun perusteellisten keskustelujen jälkeen. Tuloksesta on hyötyä molemmille osapuolille, sillä se antaa niille mahdollisuuden syventää suhteitaan tutkimuksen, innovoinnin ja avaruuden aloilla ja lähentää tiede- ja avaruusalan yhteisöjä toisiinsa.

Yhdistyneen kuningaskunnan on maksettava tietty rahoitusosuus EU:n talousarvioon, ja kaikkia kauppa- ja yhteistyösopimuksen suojatoimia sovelletaan. Yhdistyneen kuningaskunnan vuotuinen osuus sekä Horisontti Eurooppa -puiteohjelman että avaruusohjelman Copernicus-osion rahoituksesta on arviolta keskimäärin lähes 2,6 miljardia euroa.

Ohjelmayhteistyön edut

Yhdistyneessä kuningaskunnassa toimivat tutkijat ja organisaatiot voivat 1.1.2024 alkaen osallistua Horisontti Eurooppa -puiteohjelmaan samoin edellytyksin kuin EU:n jäsenmaiden vastaavat tahot, ja ne voivat saada rahoitusta tästä puiteohjelmasta. Näin ne voivat olla osa tätä tutkijoiden ja innovoijien maailmanlaajuista verkostoa, joka pyrkii vastaamaan globaaleihin haasteisiin muun muassa ilmaston, energian, liikkuvuuden, digitaaliteknologian, teollisuuden ja avaruuden sekä terveyden aloilla.

Seuraavat vaiheet

Neuvoston on nyt hyväksyttävä saavutettu poliittinen yhteisymmärrys ennen kuin se hyväksytään virallisesti EU:n ja Yhdistyneen kuningaskunnan unionin ohjelmiin osallistumista käsittelevässä erityiskomiteassa.

Lisätietoa

Euroopan komission ja Yhdistyneen kuningaskunnan hallituksen yhteinen lausuma

Lähde: Euroopan komissio

ScienceBusiness: European Reserach Council president: UK’s return to Horizon Europe a welcome boost for science