Uusi eurooppalainen Bauhaus esiteltiin

Euroopan komissio esitteli 14.10. “Uuden eurooppalaisen Bauhausin” (A New European Bauhaus). Kyseessä on uusi aloite, jonka avulla on tarkoitus kehittää kohtaamispaikka, keskustelufoorumi, kokeilulaboratorio ja kiihdyttämö, joka kokoaa yhteen mm. arkkitehdit, insinöörit, tutkijat, opiskelijat, taiteilijat, muotoilijat ja kansalaiset. Aloitteen tavoitteena on edistää poikkitieteellistä otetta ja yhdistää vihreän kehityksen ohjelma, kestävä kehitys, osallisuus ja estetiikka sekä muotoilu. Kyseessä on siis eurooppalainen ympäristö-, talous- ja kulttuurihanke.

Aloite toteutetaan kahdessa vaiheessa – toiminta alkaa vuonna 2021 viidellä hankkeella. Niissä keskitytään kestävyyteen, taiteeseen ja kulttuuriin eri näkökulmista, esimerkiksi luonnollisiin rakennusmateriaaleihin ja energiatehokkuuteen, demografiaan sekä ympäristöystävällisiin digitaalisiin innovaatiohin.

Toinen vaihe alkaa vuonna 2023, jolloin luodaan Bauhaus-hankkeita ja verkostoja Euroopassa, mutta myös sen ulkopuolella. Kehitetään tavoitteeksi asetettuja foorumeja ja luovia tiloja sekä perustetaan Bauhaus-tietokeskus sopivien teknologioiden ja materiaalien etsimiseen. Lisäksi hyödynnetään massadataa ja tekoälyä. Sidosryhmät ja kansalaiset otetaan mukaan uuteen aloitteeseen.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenin lausunto aiheesta 14.10.2020
A New European Bauhaus -esite
Politico: Von der Leyen’s green Bauhaus dream