Tutkijat kannattavat Euroopan innovaationeuvoston luomista

Tutkijat kannattavat Euroopan innovaationeuvoston luomista

Eurooppalaiset tutkijat tukevat Euroopan komission ehdotusta luoda uusi eurooppalainen innovaationeuvosto, European Innovation Council (EIC). EU on julkistanut ensimmäiset 109 kommenttia. Vastauksia julkiseen kuulemiseen saapui tuhat ja tämän lisäksi komissio sai 170 erillistä kannanottoa. Komission analyysi vastauksista julkaistaan kesäkuussa.

Science|Businessin mukaan useimmat näyttävät tukevan ajatusta EIC:stä kunhan siihen ei siirretä olemassaolevia Horisontti 2020 -varoja. Uutta innovaatiovirastoa kannatetaan, mutta sen tyypistä (virtuaalinen vai fyysinen), koosta ja laajuudesta on eriäviä mielipiteitä.

Tutkimus- ja innovaatiokomissaari Carlos Moedas esitteli 25.5. komissaarikollegiolle suunnitelman rakentaa innovaationeuvosto EU:n pk-yritysohjelman ja 2,8 miljardin euron pk-instrumentin ympärille. Tämän tyyppistä ratkaisua ehdotti mm. Tekes (position paper täällä). Syksyllä selvinnee olisivatko myös Eureka, Fast Track to Innovation ja Future Emerging Technologies osa EIC:tä. Mukaan otettaisiin investointi- ja bisnes-asiantuntijoista muodostuva neuvottelukunta. EIC:n pääasiallisena tehtävänä olisi helpottaa pk-yritysten mahdollisuuksia saada tietoa EU:n tukiohjelmista. Yhtä mieltä ollaan siitä, että EIC:n pitäisi pystyä myöntämään apurahoja Horisonttia 2020:tä nopeammin.

Tavoitteena on, että EIC-pilotti aloittaa vuoden 2018 alussa. 

Lue aiheesta tarkemmin Science|Businessin artikkelista.

Euroopan komission European Innovation Council -sivut