Tampereen kaupungin kestävän liikkumisen kehittämistyö palkittiin

Tampereen kaupunki, tiedote 29.3.2022.

 

Tampereen kaupunki voitti ykköspalkinnon eurooppalaisten kaupunkien SUMP Award -kilpailussa. SUMP tulee sanoista Sustainable Urban Mobility Planning eli kestävän kaupunkiliikkumisen suunnittelu. Tunnustuksen jakoi Euroopan komissio.

Kiitosta ohjelmatyölle ja isoille panostuksille

SUMP Award -palkinnolla Euroopan komissio antoi tunnustusta kaupunkien kestävälle kaupunkikehittämiselle ja viime vuonna valmistuneille kestävän kaupunkiliikkumisen SUMP-ohjelmille. Palkinto on vuosittainen ja jaettiin jo kymmenettä kertaa.

Tampere sai tunnustuksen kestävien liikkumismahdollisuuksien edistämisestä ja ansiokkaasta SUMP-ohjelmasta. Erityisteemana tämän vuoden tuomaristo painotti kaupunkiliikkumisen terveellisyyttä, tasa-arvoisuutta ja turvallisuutta.

Palkinnot jaettiin maanantai-iltana 28.3.2022 hybriditapahtumassa Brysselissä ja tunnustuksen vastaanotti etäyhteydellä kaupunkiympäristön palvelualueen apulaispormestari Aleksi Jäntti.

–Viime vuosi oli Tampereella kestävän kehittämisen huippuvuosi ja se on huomattu kansainvälisestikin. Ratikkaliikenne käynnistyi, lähijunaliikenne alkoi Tesomalla, Hämeenkadun remontti valmistui ja pyöräliikenteeseen tehtiin merkittäviä panostuksia, kuvailee Jäntti viime vuoden liikenneinvestointeja.

Tampereen kestävän kaupunkiliikkumisen suunnitelma hyväksyttiin 2021. Tampereen ohjelma sai kiitosta hyvinvoinnin ja turvallisuuden tavoitteiden kytkemisestä liikkumisen suunnitteluun ja liikkumisen tasa-arvotavoitteiden esille nostamisesta.

Finaalissa myös Madrid ja Mitrovica

SUMP Award -kisassa muut kolmen finalistin joukkoon päässeet kaupungit olivat Madrid Espanjassa ja eteläinen Mitrovica Kosovossa.

Euroopan komissio palkitsi samalla myös tieliikenneturvallisuuden kehittäjäkaupungit, joista ykköspaikan vei Kreikan Rethymnon. Liikkujan viikon palkinnot saivat Saksan Kassel ja Portugalin Valogno. Valinnat teki Euroopan komission nimeämä liikenneasiantuntijoista muodostuva tuomaristo.

–Tunnustus on hieno kiitos kaupungille ja kaikille kestävää kaupunkia rakentaville yhteistyötahoille. Tampereen työstä on syytä olla ylpeä. Tekemistä on vielä paljon, mutta välillä on hyvä myös pysähtyä iloitsemaan jo saavutetusta, muistuttaa apulaispormestari Jäntti.

Kestävän kaupunkiliikkumisen suunnitelma (pdf)