Suvereniteettirahasto tukemaan kaksoissiirtymää?

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ilmoitti joulukuussa 2022, että kesällä 2023 ehdotetaan eurooppalaisen suvereniteettirahaston perustamista. Rahaston tarkoituksena olisi tukea eurooppalaisen teollisuuden vihreää ja digitaalista siirtymää.

Von der Leyenin mukaan suvereniteettirahasto olisi Euroopan vastaus Yhdysvaltain Inflation Reduction Act -tukipakettiin, jonka voidaan nähdä asettavan eurooppalaisia yrityksiä huonompaan asemaan.

Euractivin uutisen mukaan vielä joulukuussa ei ollut tietoa siitä, mistä lähteestä rahaston varat saataisiin. Komissaari Thierry Breton on puolustanut ajatusta rahastosta, joka rahoitettaisiin yhteisellä eurooppalaisella velalla. Jäsenmaista esimerkiksi Saksa ja Alankomaat ovat kuitenkin todenneet, että unionilla on “paljon käyttämätöntä rahaa” elpymissuunnitelmaan osoitetuissa varoissa. 

Helmikuussa 2023 EU-maiden johtajat antoivat vihreää valoa kaksoissiirtymän tukemiselle, mutta eivät ottaneet kantaa yksityiskohtiin. Pääministeri Sanna Marin piti kuitenkin kokouksessa yllä Suomen kantaa, joka suhtautuu kielteisesti uusiin välineisiin.

Huippukokouksen jälkeen EU-johtajat tukivat muun muassa valtioiden tuen yksinkertaistamista, EU:n nykyisen rahoituksen vapauttamista ja EU:n hiilidioksidipäästöjen vähentämistavoitteiden kannalta ratkaisevan tärkeän teollisuuden sääntely-ympäristön yksinkertaistamista.

Suvereniteettirahasto on saanut vastustusta Euroopan parlamentissa muun muassa sen suurimmalta puolueelta EPP:ltä.

Puolueen mukaan uuden rahaston perustaminen ei ole tarpeen, sillä unionilla on vielä käyttämätöntä rahaa elpymis- ja palautumistukivälineessä.

Myös Suomi ja kuusi muuta EU-maata ovat lähettäneet komissiolle kirjeen, jossa ne varoittavat komissiota EU:n sisämarkkinoiden vaarantamisesta. Kirjeen lähettäneet maat muun muassa vastustavat yhteisvelkaa, jonka mahdollisuus on tuotu esiin. 

Valtiontukisäännösten höllentäminen nähdään myös asettavan EU-maat erilaiseen asemaan suhteessa toisiinsa. Esimerkiksi Ylen uutisessa todetaan, että tilanne pahenisi entisestään esimerkiksi Saksan markkinoilla, jossa muut joutuvat jo nyt kilpailemaan paikallisesti subventoitujen tuotteiden kanssa. 

Lue lisää suvereniteettirahastosta ja sen vastaanottamista reaktioista muun muassa seuraavista lähteistä:

Commission President: EU Sovereignty Fund will be proposed in summer (Euractiv)

EU leaders back green subsidy drive but leave details to Brussels (Euractiv)

Proposed European Sovereignty Fund faces opposition from MEPs (Science | Business)

EU-komissio väläytti ajatusta uudesta tukirahastosta – Suomi ei ole valmis uusiin välineisiin, Marin sanoo (Yle)

Millaisen paketin EU rakentaa yritysten tueksi? “Saksan tukivolyymin pelätään häiriinnyttävän sisämarkkinat”, sanoo tutkijat (Yle)

Euroopan unioni suunnittelee uhkarohkeaa askelta, jossa Suomi voi olla iso häviäjä (Yle)

Vääntö valtiontuista kiihtyy – Suomi ei kannata tukien vapaata kylvämistä eikä uutta tukirahastoa (HS)