Suomen ensimmäistä EU-huippukokousta muistellaan Tampereella 16.10.

Suomen ensimmäistä EU-huippukokousta muistellaan Tampereella 16.10.

Tampereella Vapriikissa järjestettiin EU-huippukokous 20 vuotta sitten, 15.-16.10.1999, joka on jälkikäteen asiantuntijoiden arvioissa nostettu yhdeksi tärkeimmistä EU:n historiassa. Vuoden 1999 puheenjohtajakauden pääministerin Paavo Lipposen johdolla Tampereen kokous rakensi Euroopan unionille yhteistä vapauden, oikeuden ja turvallisuuden aluetta.

Tampereen EU-huippukokous sai merkittävän sisällön, kun päätettiin, että Suomen johdolla kokouksen agendalla ovat etenkin turvapaikka-asiat, maahanmuutto, liikkuvuus ja tuomioistuinten sekä poliisien yhteistyö. Kokouksen viralliseksi termiksi tuli Eurooppa-neuvoston erityiskokous. Kokouksen merkittävyyttä kuvastaa se, että esimerkiksi Brysselissä Tampere tunnetaan edelleen unionin sisä- ja oikeusasioiden “pääkaupunkina”.

Historian ensimmäisen Suomen johtaman EU-huippukokouksen kunniaksi järjestetään juhlasymposiumi keskiviikkona 16.10. kello 13-16 Tampereen yliopiston juhlasalissa Kalevantie 4. Joukko poliitikkoja, tutkijoita ja virkamiehiä keskustelee tilaisuudessa aiheesta “Vapaus, oikeus ja turvallisuus – kaikki vai ei mitään?”.

Juhlasymposiumi on kaikille avoin ja maksuton tilaisuus.

Ennakkoilmoittautuminen:

Lähde: Tampereen kaupunki