Pirkanmaalle yli kolme miljoonaa euroa oikeudenmukaiseen ilmastosiirtymään

Suomen alueellinen oikeudenmukaista siirtymää koskeva suunnitelma Uusi ja osaava Suomi 2021–2027 hyväksyttiin 21.12.2022, minkä myötä Suomeen ohjataan yli 465 miljoonaa euroa Euroopan unionin oikeudenmukaisen siirtymän rahastosta (Just Transition Fund, JTF).

Pirkanmaalle tästä osoitetaan 3 263 409 euroa

Rahastosta tuetaan alueita, joihin turpeen käytöstä luopumisen taloudelliset ja sosiaaliset vaikutukset kohdistuvat selvimmin. Pirkanmaalta tähän kuntien joukkoon kuuluvat Punkalaidun, Virrat, Parkano ja Kihniö. Pirkanmaa on laatinut oman Pirkanmaan oikeudenmukaista siirtymää koskevan suunnitelman, jossa kuvataan, miten varat aiotaan käyttää. Pirkanmaan liiton tiedotteessa todetaan, että rahoitus kohdennetaan pääosin elinkeinoelämän tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaa tukeviin hankkeisiin. Liiton ensimmäinen haku avataan maaliskuussa 2023.

Tuen tarkoituksena on auttaa Suomea saavuttamaan ilmastoneutraalius vuoteen 2035 mennessä paitsi yhteiskunnallisesti oikeudenmukaisesti myös kansalaisten osalta tasapuolisesti. Tavoitteena on esimerkiksi puolittaa turpeen energiakäyttö vuoteen 2030 mennessä. Rahastosta tuetaan esimerkiksi elinkeinorakenteen ja talouden rakenteiden uudistamista sekä työllisyystoimia.

Lue komission lehdistötiedote aiheesta täältä.