Pirkanmaa pääsi kiertotalouden EU-pilottialueeksi

Lähde: Pirkanmaan liitto

Pirkanmaa on valittu yli sadan hakijan joukosta pilottialueeksi, jolle Euroopan komissio antaa räätälöityä tukea kiertotalouteen liittyvien investointien lisäämiseksi.

Euroopan komissio on lanseerannut Circular Cities and Regions Initiative (CCRI) -aloitteen osana kiertotalouden toimintasuunnitelmaa. Suomesta on mukana pilottialueina Pirkanmaan lisäksi Uusimaa. Kumppaneina ovat mukana Päijät-Häme ja Jyväskylän kaupunki.

CCRI muodostaa 30 kaupungin ja alueen verkoston, joka edistää vihreää siirtymää alueellisella ja paikallisella tasolla.

Selvityksiä löytyy, nyt tarve jo investointeihin

Pirkanmaa suunnittelee osana yhteistyötä oman kiertotalouden pilottinsa – jo suunnitteilla oleva kiertotalouskeskus saa näin lisätukea – ja kiinnittää huomiota erityisesti maakunnan investointitarpeisiin. Aihepiiriin liittyviä selvityksiä on jo runsaasti.

Pilotin avulla Pirkanmaan on mahdollista saada apua mm. Horisontti Eurooppa -rahoitteisten hankkeiden ja Euroopan Investointipankin rahoittamien hankkeiden toteuttamiseen. Maakunta pääsee mukaan tärkeimpiin yhteistyöverkostoihin.

– Tavoitteenamme on saada tämän avulla aikaan suuria kymmenien miljoonien eurojen investointikokonaisuuksia, skaalata nykyisiä innovaatioita, kokeiluja ja demonstraatioita teolliseen mittakaavaan. Lisätään siis alueen kehittämistyön vaikuttavuutta EU-rahoituksen avulla, maakuntahallituksen puheenjohtaja Roope Lehto sanoo.

– Tämä on myös tunnustus alueella tehdylle pitkäjänteiselle kehitystyölle ja askel eteenpäin.

CCRI-koordinaatio tukee valmiuksia ja tiedonjakoa EU:n kuntien ja alueiden välillä ja pyrkii edistämään kiertotalouden innovointia, laajentamista ja valtavirtaistamista. Pilotteihin valitut ja muut verkoston kumppanit ovat vahvasti edistämässä Euroopan vihreää siirtymää kohti kiertotaloutta.

Lue lisää Circular Cities & Regions Initativesta