Päättäjät vastasivat nuorten ilmastoa koskeviin kysymyksiin

Euroopan tulevaisuuskonferenssi rantautui lauantaina 11.12. Tampereelle, kun poliitikot pääsivät vastaamaan tamperelaisten nuorien esittämiin kysymyksiin.

”Ilmastonmuutoksen torjuminen vaatii systeemistä muutosta yhteiskunnan tasoilla, että käyttäytymisen muutosta yksilöiden toimissa”, pääministeri Sanna Marin lausui avauspuheenvuorossaan. Pääministeri pääsi vastaamaan myös nuorten valmistelemiin kysymyksiin ilmastoystävällisten valintojen mahdollistamisesta ja ilmastonmuutoksen vastaisen työn rahoittamisesta. Tilaisuudessa kuultiin komissaari Urpilaisen videoidut vastaukset hänelle esitettyihin kysymyksiin.

Paneelikeskustelussa pormestari Ikonen toivoi, että ihmiset eivät vaipuisi ilmastoahdistukseen, vaan lähdettäisiin yhdessä etsimään ratkaisuja. Näistä ratkaisuista paneelissa puhututti esimerkiksi lihavero ja lentomatkustamisen hinta. Paneelissa keskusteltiin myös siitä, miten ilmastonmuutoksen torjunnan vastuu jakautuu päättäjien ja kansalaisten omien valintojen välillä. Panelistit myös muistuttivat, että välillä porkkanan lisäksi tarvitaan myös keppiä, kun kaikkea muutosta ei voi saada aikaan kansalaisten omiin valintoihin luottaen.

Paneelikeskusteluun osallistuivat:

Anna-Kaisa Ikonen, Tampereen pormestari

Oras Tynkkynen, Tampereen kaupunginvaltuuston jäsen ja Sitran vanhempi neuvonantaja

Mikko Aaltonen, Tampereen kaupunginvaltuuston jäsen ja EU:n alueiden komitean ilmastolähettiläs

Oliver Priimägi, Tampereen nuorisovaltuuston jäsen

Tilaisuus järjestettiin yhteistyössä Valtioneuvoston kanslian kanssa osana Eurooppa olemme me -ministerikiertuetta. Tilaisuuden sisällön suunnitteli ja moderoi Tampereen lyseon lukion Eurooppa-linjalaiset ja streamauksesta vastasi Tredun audiovisuaalisen viestinnän opiskelijat. Paneelin kysymyksiä ovat olleet valmistelemassa oppilaat kuudesta Tampereen kaupungin lukiosta sekä Tredusta.

Mitä poliitikot vastasivat nuorten kysymyksiin? Katso tallenne täältä!

Aiempi uutinen aiheesta: Euroopan tulevaisuuskonferenssi saapuu Tampereelle 11.12.