Länsi-Suomen maakuntahallitukset vierailivat Brysselissä

Länsi-Suomen maakuntahallitukset vierailivat Brysselissä Tampereen ja Pirkanmaan EU-toimiston ja Länsi-Suomen Eurooppa-toimiston vieraina 31.1.–1.2.2023.

Matkan tarkoituksena oli perehtyä EU:n koheesiopolitiikan, vihreän ja digitaalisen siirtymän, saavutettavuuden, alue- ja rakennepolitiikan sekä tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan kysymyksiin. Lisäksi vierailijat saivat ajankohtaista tietoa EU:n keskeisimmistä haasteista ja maailmantilanteesta.

Komissaari Jutta Urpilainen antoi tilannekuvan Euroopan keskeisimmistä haasteista komission näkökulmasta.

 

Tiistaina terveisiä EU:n ytimestä

Virallinen ohjelma alkoi tiistaina 31.1. Pirkanmaan liiton ja Keski-Suomen liiton tervetulotoivotusten jälkeen Euroopan komission ajankohtaiskuulumiset tuli jakamaan kansainvälisten kumppanuuksien komissaari Jutta Urpilainen. Alustuksia EU:sta, ilmastosta, energiasta, Venäjän aloittamasta hyökkäyssodasta ja Natosta jatkoivat Suomen pysyvän edustuston päällikkö Markku Keinänen sekä Suomen Nato-suurlähettiläs Klaus Korhonen.

Markku Keinänen puhumassa vierailijoille.

Klaus Korhosen näkemykset Natosta kiinnostivat yleisöä.

Tiistain aikana kuultiin puheenvuoroja myös Etelä-Pohjanmaalta, Pohjanmaalta, Keski-Suomesta, Satakunnasta, Pirkanmaalta ja Hämeestä.

Meppipaneelissa tentattavina istuivat Henna Virkkunen, Miapetra Kumpula-Natri ja Mauri Pekkarinen.

Euroopan parlamentin terveiset tulivat kertomaan omien alustustensa ja paneelin muodossa mepit Miapetra Kumpula-Natri, Mauri Pekkarinen ja Henna Virkkunen.

Tiistain tiukka asiaohjelma huipentui juhlapuheisiin ja illallisvastaanottoon Residence Palacen juhlallisissa tiloissa.

Illallistilaisuuden avasi Pirkanmaan maakuntajohtaja Anna-Mari Ahonen.

Keskiviikon agendana alueet

Vierailun toisena päivänä keskityttiin erityisesti alueiden ja kaupunkien asemaan EU:ssa sekä unionin koheesiopolitiikkaan ja aluekehitykseen.

Keskustelua herättäneen avauspuheenvuoron ilmasto- ja energiakriisistä tuli pitämään European Policy Centerin kestävä hyvinvointi Euroopassa -ohjelman johtaja Annika Hedberg.

Tulevaisuuden aluekehityksestä kuultiin informatiivisia ja ajankohtaisia puheenvuoroja. Euroopan komission alue- ja kaupunkipolitiikan pääosastolta puhujina olivat Samu Tuominen ja Pia Laurila. Tuominen nosti esiin poimintoja unionin kahdeksannesta koheesioraportista ja Laurila puhui osallistujille kaupunkien roolista vihreän siirtymän ja tulevaisuuden alustana.

Informatiivisen kattauksen EU:n koheesio- ja aluepolitiikasta tulivat tarjoamaan Pirita Lindholm, Janne Uusivirta, Samu Tuominen ja Pia Laurila.

EU:n tulevaisuuden koheesiopolitiikan haasteista ja mahdollisuuksista puhumaan tuli alue- ja rakennepolitiikan erityisasiantuntija Janne Uusivirta Suomen pysyvästä EU-edustustosta. Aluekehityksestä, alueiden välisestä yhteistyöstä ja innovaatiopanostuksista oman puheenvuoronsa antoi ERRINin johtaja Pirita Lindholm.

Antoisien puheenvuorojen ja keskustelujen jälkeen kuultiin vielä reflektioita tulevaisuuden aluekehityksestä Länsi-Suomessa.

Kiitos vierailijoille hyvistä keskusteluista ja puheenvuoroista!