Euroopan komissio on julkaissut 6.6. ehdotuksensa kaikkien aikojen ensimmäiseksi digitaaliohjelmaksi. Ohjelmasta investoidaan 9,2 miljardia euroa EU:n seuraavan pitkän aikavälin talousarvion (MFF) 2021-2027 mukauttamiseen alati kasvaviin digitaalisiin haasteisiin.
Ohjelman tarkoituksena on parantaa EU:n kansainvälistä kilpailukykyä sekä kehittää ja vahvistaa Euroopan strategisia digitaalisia valmiuksia mm. kyberturvallisuuden, tekoälyn ja digitaalisen osaamisen saralla.
Investoinnit jakaantuvat seuraavasti viiteen eri teemaan:
- Suurteholaskenta (HPC)
2,7 miljardilla eurolla rahoitetaan hankkeita, joilla kasvatetaan ja vahvistetaan Euroopan suurteholaskenta- ja datankäsittelyvalmiuksia. Tämä on olennaisen tärkeää monien alojen kehityksen kannalta – terveydenhuollosta ja uusiutuvasta energiasta ajoneuvojen turvallisuuteen ja kyberturvallisuuteen.
- Tekoäly (AI)
2,5 miljardin euron investoinneilla on tarkoitus saada tekoäly mahdollisimman laajaan käyttöön Euroopan taloudessa ja yhteiskunnassa. Tekoälyyn osoitettu talousarvio perustuu 25. huhtikuuta 2018 esiteltyyn tekoälyä koskevaan eurooppalaiseen lähestymistapaan: tavoitteena on kasvattaa investointeja, jotta tekoälystä voidaan saada suurin mahdollinen hyöty, samalla kun otetaan huomioon tekoälyn mukanaan tuomat sosioekonomiset muutokset ja varmistetaan asianmukaiset eettiset ja oikeudelliset puitteet.
- Kyberturvallisuus ja luottamus
2 miljardia euroa investoidaan EU:n digitaalisen talouden, yhteiskunnan ja demokratian suojelemiseen parantamalla kyberpuolustusta ja vahvistamalla EU:n kyberturvallisuusalaa.
- Digitaalinen osaaminen
700 miljoonan euron investoinneilla varmistetaan, että nykyisillä ja tulevilla työntekijöillä on mahdollisuus hankkia helposti pitkälle viety digitaalinen osaaminen pitkä- ja lyhytkestoisten koulutuskurssien ja työpaikkakoulutuksen kautta riippumatta siitä, missä jäsenvaltiossa he asuvat.
- Digitaaliteknologioiden laajamittaisen käytön varmistaminen taloudessa ja yhteiskunnassa 1,3 miljardin euron investoinneilla varmistetaan julkishallintojen ja julkisten palvelujen digitalisaatio ja niiden EU:n laajuinen yhteentoimivuus sekä helpotetaan kaikkien yritysten, erityisesti pk-yritysten, mahdollisuuksia saada käyttöönsä teknologiaa ja taitotietoa.
Digitaalinen Eurooppa -ohjelma pohjautuu toukokuussa 2015 julkistettuun digitaalisten sisämarkkinoiden strategiaan.
Lue lisää:
Euroopan komission lehdistötiedote 6.6: ”EU:n talousarvio: Komissio ehdottaa 9,2 miljardin euron investointeja kaikkien aikojen ensimmäiseen digitaaliohjelmaan”