Euroopan komissio ehdotti 8.2. toimenpidekokonaisuutta koskien EU:n sirusäädöstä (European Chips Act). Komissio ehdottaa kattavaa toimenpiteiden kokonaisuutta, jolla varmistetaan EU:n toimitusvarmuus, häiriönsietokyky ja teknologinen johtajuus puolijohdeteknologioiden ja sovellusten alalla. Ehdotus edistää digitaalista ja vihreää siirtymää sekä edistää Euroopan kilpailukykyä.
Eurooppa on viime aikoina kärsinyt puolijohdepulasta, mikä on aiheuttanut jopa tehtaiden sulkemisia. Tästä syystä voimakkaateen riippuvuuteen siru-arvoketjuista globaalilla tasolla haluttiin puuttua.
Eurooppalaisia siruja koskevalla säädökselle kehitetään Euroopan vahvuuksia kuten tutkimus- ja teknologia-organisaatioita, verkostoja ja valmistajia – unohtamatta kuitenkaan heikkouksiin puuttumista. Tavoitteena on luoda kukoistava puolijohdesektori, joka kattaa niin tutkimuksen kuin tuotannon ja vahvat toimitusketjut.
Aloitteella varmistetaan 43 miljardin euron julkiset ja yksityiset investoinnit – niin jäsenvaltioista kuin kansainvälisesti. Näiden avulla vastataan toimitusketjujen muutoksiin. Tavoitteena on varmistaa, että EU:lla on markkinoista 20 %:in osuus vuoteen 2030 mennessä.
Paketti koostuu seuraavista osista:
Komission ehdottama jäsenvaltioiden ja komission välinen koordinaatiomekanismi perustuu annettuun suositukseen.
Euroopan parlamentti ja neuvosto eli jäsenvaltiot keskustelevat komission ehdotuksesta eurooppalaiseksi siruja koskevaksi säädökseksi. Asiasta päätetään tavanomaisella lainsäädäntömenettelyllä. Mikäli säädös hyväksytään se tulee sellaisenaan voimaan kaikkialla EU:ssa.
Lähde:
Euroopan komissio 8.2.2022: Digisuvereniteetti: Komissio ehdottaa mikrosiruja koskevaa säädöstä puolijohdepulan torjumiseksi ja Euroopan teknologisen johtoaseman vahvistamiseksi
European Chips Act: Communication, Regulation, Joint Understaking and Recommendation