Kaikki kolme jatkoon kulttuuripääkaupunkien kisassa

 

Tampere ja 19 Pirkanmaan kuntaa jatkavat toiseen vaiheeseen kilpailussa Euroopan kulttuuripääkaupungin 2026 tittelistä. Kansainvälinen raati päätti, että kaikki Suomen kolme hakijaa, Oulu, Savonlinna ja Tampere jatkavat toiselle kierrokselle. Raati ilmoitti päätöksestä keskiviikkona 24.6.

 

“Tunnelmat ovat katossa”, kommentoi tiedotustilaisuutta Helsingissä seurannut haun luova johtaja Juha Hemánus.

Tampereella heiteltiin ylävitosia valtuustosalissa, missä kulttuuriministeriön infoa seurasi muun muassa pormestari Lauri Lyly. “Erittäin hyvältä tuntuu, mutta nythän tämä työ vasta alkaa. Seuraavaksi neuvottelukunta kutsutaan koolle elokuun alussa. Pöydällä on jo kutsu lähdössä”, hän sanoo.

Lylyn viesti kilpailijolle on selkeä: “Tulette saamaan aika hyvän kilpailijan tästä porukasta. Luotan tähän joukkueeseen sataprosenttisesti”.

Pirkanmaalaisten työ tittelin saamiseksi jatkuu trimmatulla hakuorganisaatiolla. “Toinen vaihe on lyhyempi ja painotuksiltaan erilainen kuin ensimmäinen. Tiimiä hieman laajennetaankin. Hankkeessa on ollut useampi paikka avoimessa haussa toukokuussa”, sanoo haun projektipäällikkö Eija Oravuo.

Toinen vaihe käynnistyy heti alkusyksystä mukana olevien kuntien tapaamisella. Edessä ovat myös rahoituspäätökset.

Haun toiseen vaiheeseen kuuluu hakukirjan laajentaminen ja jatkokehitys sekä raadin vierailut hakijakaupungeissa. Toinen vaihe huipentuu ensi keväänä Euroopan kulttuuripääkaupungin 2026 valintaan. Valinnan tekee sama kansainvälinen raati.

Hakemus julkaistu verkossa

Tampereen ja Pirkanmaan kuntien yhteinen hakemus Euroopan kulttuuripääkaupungiksi sai otsikokseen Quality by Equality (Laatua yhdenvertaisesti). Hakukirja ja sen suomenkielinen tiivistelmä on julkaistu verkossa alla olevassa osoitteessa:

Hakemuksessa on mukana yli 90 ohjelmanimikettä. Kuudelle vuodelle jakautuvan hankkeen kokonaisbudjetti on alustavasti yli 50 miljoonaa euroa. Rahoituspäätöksiä ei ole vielä tehty, myös valtion rahoitusosuudesta odotetaan vielä tietoa. Kulttuuripääkaupungit saavat myös EU-rahoitusta ja tekevät yritysyhteistyötä.

Tampereen pormestari Lauri Lyly kuvasi Tampereen hakemusta “idealistiseksi, upeaksi ja eteenpäin katsovaksi”.

“Tavoitteena on myös saada aikaiseksi uutta synnyttävä pysyvämpi muutos. Tällä projektilla luomme elinvoimaa, viihtyisyyttä, veto- ja pitovoimaa alueelle”, Lyly sanoi.

Haun luovan johtajan Juha Hemánuksen mukaan valitsijoille haluttiin kertoa tamperelaisen kulttuurin omaleimaisuudesta, omasta rososta, omasta voimasta.

“Sitä me haluamme esitellä eurooppalaisille. Haluamme myös oppia Euroopalta monia laadukkaita asioita, ja yhdistää ne yhdenvertaisuuden kanssa”, Hemanus sanoi.

Tampereen ja Pirkanmaan hakemuksessa Tampereen ja kuntien arvioitu rahoitusosuus varsinaiselle kulttuuripääkaupunkitoteutukselle voi olla yhteensä enintään 25 M€.

Summa jaetaan vuosille 20212027. Rahoituksesta päättää Tampereen kaupunginvaltuusto syksyllä 2020, jolloin myös kuntien valtuustot päättävät rahoitusosuuksistaan.

Tutkimuksen mukaan kulttuuripääkaupunki on merkittävä aluetaloudellinen kehityshanke. 2011 Turussa 55 miljoonan budjetti toi 260 miljoonan euron vaikutukset aluetalouteen.

Tampereen ja Pirkanmaan haussa ovat Tampereen lisäksi mukana Akaa, Hämeenkyrö, Ikaalinen, Kangasala, Kuhmoinen, Lempäälä, Mänttä-Vilppula (pääkuntakumppani), Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala, Urjala, Valkeakoski, Vesilahti, Virrat, Ylöjärvi.

Tampere 2026 tunnus

Lisätietoja

Luova johtaja

Juha Hemanus

puhelin 044 430 9769
sähköposti juha.hemanus@tampere.fi
 
Projektipäällikkö

Eija Oravuo

puhelin 044 430 9988
sähköposti Eija.Oravuo@tampere.fi

 

Kilpailukykyjohtaja

Anna-Kaisa Heinämäki

puhelin 040 639 7701
sähköposti Anna-Kaisa.Heinamaki@tampere.fi

 

Viestintäsuunnittelija

Seppo Roth

puhelin 0500 170 169
sähköposti seppo.roth@tampere.fi

 


TekstiSeppo Roth

KuvatSeppo Roth

 

Lähde: Tampereen kaupunki