Horisontti Euroopan budjettia leikataan 2,1 miljardilla eurolla

Horisontti Euroopan 95,5 miljardin euron budjetista vähennetään 2,1 mrd €, joista 1,5 miljardia siirretään puolustustutkimuksen saralle Euroopan puolustusrahastoon. Leikkaus on osa Euroopan unionin 64,6 miljardin euron varojen uudelleenallokointia. Summasta noin 50 miljardia suunnataan Ukrainan tukemiseen Venäjän hyökkäyssodan keskellä ja loput varoista käytetään EU:n maahanmuutto- ja rajatoiminnan tukemiseen sekä ulkomaanapuun unionin naapurimaihin.

Puolustusrahastolle allokoitavat varat on tarkoitettu Euroopan strategisten teknologioiden kehitysvälineelle (Strategic Technologies for Europe, STEP). Strategisten teknologioiden kehitysväline on uusi mekanismi investoinneille syväteknologiaan, puhtaaseen teknologiaan sekä bioteknologiaan, jotta voidaan varmistaa EU:n kilpailukyky Kiinan ja Yhdysvaltojen kanssa näillä sektoreilla.

Ukraina tarvitsee kipeästi 50 miljardin tukipakettia, sillä sen sisäiset resurssit ovat vähenemässä ja ulkomaanavun saaminen on hidastunut johtuen poliittisesta vastustuksesta EU:ssa ja Yhdysvalloissa.

Tutkijayhteisö ja EU:n tutkimuskomissaari Iliana Ivanova ovat vastustaneet leikkauksia Horisontti Eurooppa -ohjelmaan, muistuttaen sen edeltäjäohjelma Horisontti 2020 oli huomattavan alirahoitettu ja tarvitsi lisärahoitusta kaikkien korkean laatutason projektien rahoittamiseksi.

 

Lähde: Horizon Europe budget to be cut by €2.1B, as defence research gets a €1.5B boost