Horisontti 2020 -ohjelman viralliset työohjelmat vuosille 2018-2020 on julkaistu. Nyt on aika aloittaa ehdotusten kehitäminen ja konsortioiden muodostaminen, etenkin jos tähtäimessä ovat vuoden 2018 haut.
Horisontti 2020 -työohjelmien tiimoilta järjestetään myös infopäiviä. Lisätietoa löydät täältä.
Horisontti 2020 -työohjelmat 2018-2020
1. Excellent Science
- Future and Emerging Technologies,
Tavoitteena luoda Eurooppaan pohja vastuullisella ja dynaamiselle monitieteisille yhteistyöprojekteille tulevien teknologioiden saralla, ja rakentaa tutkimus- ja innovaatio-ekosysteemejä niiden ympärille.
Työohjelma
- Marie Skłodowska-Curie actions
Työohjelma pyrkii voimaannuttamaan tutkijoita tarjoamalla mahdollisuuden lisätoimiin tutkimusprojektin ohella. Ohjelma keskittyy myös kaventamaan eroja jäsenmaiden kyvyssä vetää puoleensa osaamista. MSCA painottaa myös sukupuolierojen huomioonottamista tutkimusprojekteissa.
Työohjelma
- Research Infrastructures, including e-Infrastructures,
Tutkimusinfrastruktuurien luominen tiedon ja teknologian kehittämiseksi ja siirtämiseksi on tämän ohjelman päämäärä.
Työohjelma
2. Leadership in Enabling and Industrial Technologies
3. Innovation in SMEs
Uuden, pysyvän Euroopan Innovaatio-neuvoston (EIC) luomista on ehdotettu seuraavaan tutkimus- ja innovaatio -ohjelmaan. Neuvoston pilottiversio tukee vuosina 2018-2020 tuhatta projektia 2,7 miljardilla eurolla. EIC-pilotti yhdistää useat olemassa olevat innovaatio-ohjelmat: pk-instrumentin, FTI (Fast Track to Innovation), FET Open ja Horisontti-palkinnot.
Työohjelma
4. Access to Risk Finance
Tavoitteena on auttaa yrityksiä pääsemään paremmin käsiksi oman pääoman ehtoiseen rahoitukseen (equity financing) tutkimus- ja innovaatioprojekteille. InnovFin-rahoitusinstrumentit tarjoavat räätälöityjä rahoitusratkaisuja etenkin pk-yrityksille.
Työohjelma
5. Societal Challenges
- Health, demographic change and wellbeing
Ratkaisuja paremman terveyden puolesta. Keskiössä mm. yksilöllinen lääketiede, tarttuvia tauteja vastaan taistelu, kroonisten tautien hoito, ympäristön vaikutus terveyteen, terveydenhuollon digitaalisen potentiaalin tutkiminen.
Työohjelma
- Food Security, Sustainable Agriculture and Forestry, Marine, Maritime and Inland Water Research and the Bioeconomy
Työohjelma keskittyy kestävään maan- ja vesienkäyttöön terveellisen ruoan ja julkisten hyödykkeiden kuten luonnon monimuotoisuuden ja puhtaan veden turvaamiseksi. Lisäksi ohjelma tukee innovatiivista ruoka- ja meriteollisuutta, biotaloutta ja dynaamisia maaseutualueita.
Työohjelma
- Secure, Clean and Efficient Energy
Työohjelma tukee vähähiilisten energiasektoreiden tutkimusta ja innovaatioita, etenkin Energiaunioni-strategiassa nimettyjen alueiden osalta (uusiutuva energia; älykkäät energiajärjestelmät ja energiatehokkuus).
Työohjelma
- Smart, Green and Integrated Transport
Tavoitteena jatkaa Euroopan liikennejärjestelmien kehittämiseksi kestävämmiksi, ympäristöystävällisemmiksi, turvallisemmiksi ja saumattomammiksi.
Työohjelma
- Climate Action, Environment, Resource Efficiency and Raw Materials
Ohjelma keskittyy tukemaan vihreämpää, resurssitehokkaampaa ja ilmastonmuutoksen vaikutuksiin paremmin vastaavaa taloutta. Tavoitteena on osoittaa vahva sitoutuminen YK:n kestävän kehityksen ja Pariisin sopimuksen tavoitteisiin.
Työohjelma
- Europe in a Changing World – Inclusive, Innovative and Reflective Societies
Tavoitteena edistää Euroopan kykyä vastata ennennäkemättömiin muutoksiin ja kasvavaan maailmanlaajuiseen keskinäiseen riippuvuuteen. Ohjelma pyrkii tukemaan ratkaisuja kattavien, innovatiivisten ja edustavien eurooppalaisten yhteiskuntien luomiseksi.
Työohjelma
- Secure societies – Protecting freedom and security of Europe and its citizens
Työohjelman tavoitteena parantaa yhteiskuntien kykyä selvitä luonnonkatastrofien ja ihmisten aiheuttaminen kriisien vaikutuksista, luoda tapoja taistella terrorismia ja rikollisuutta vastaan, sekä parantaa EU:n rajojen turvallisuutta.
Työohjelma
6. Spreading Excellence and Widening Participation*
Tavoitteena on laajentaa H2020-ohjelman osallistumismahdollisuuksia etenkin Itä-Euroopan maihin, ja edistää verkostojen luomista toimijoiden välillä koko Euroopan laajuisesti.
Työohjelma
7. Science with and for Society
Tavoitteena heijastaa ja tukea tieteen ja yhteiskunnan kehitystä painottaen erityisesti niiden vuorovaikutusta kansallisella ja EU-tasolla.
Työohjelma
8. European Innovation Council (EIC) Pilot
Innovaationeuvostopilotti kokoaa yhteen neljä olemassa olevaa Horisontti 2020 -rahoitusohjelmaa: pk-instrumentti, Fast Track to Innovation, FET Open ja Horisontti-innovaatiopalkinnot.
Työohjelma
9. Euratom
Ohjelma keskittyy ydinturvallisuuden ja hiilestä irtautuneiden energiajärjestelmien kehittämiseen, ydinalan tutkimusta ja koulutusta edistämällä.
Työohjelma