Hae Euroopan vihreä pääkaupunki- ja Green Leaf -ympäristöpalkintoja

Euroopan vihreä pääkaupunki- ja Green Leaf -ympäristöpalkintojen hakeminen on jälleen mahdollista. Palkintoja haetaan vuodelle 2025. Tunnustuksia voi hakea 30. huhtikuuta 2023 asti. Erityisesti Green City Accord -sitoumuksen allekirjoittaneita kaupunkeja kannustetaan jättämään hakemus.

Vihreä pääkaupunki 2025 -palkintoa voi hakea täällä ja Green Leaf -palkintoa täällä. Vihreä pääkaupunki -palkintoa voi hakea kaupungit, joilla on 100 000 tai enemmän asukkaita. Green Leaf -palkinto on tarkoitettu väkimäärältään pienemille, 20 000–99 999 asukkaan kaupungeille.

Palkintojen tavoitteena on antaa tunnustusta ja palkinta eurooppalaisia kaupunkeja niiden toimissa asukkaiden elämänlaadun parantamiseksi ja ilmastonmuutosta, saasteita ja biodiversiteetin häviämistä vastaan.

Hakijoita arvioidaan seitsemän indikaattorin perusteella:

  1. Ilmanlaatu
  2. Vesi
  3. Biodiversiteetti, vihreät alueet ja kestävä maankäyttö
  4. Jätteet ja kiertotalous
  5. Melu
  6. Ilmastonmuutos: hillitseminen (sis. energiatehokkuus)
  7. Ilmastonmuutos: sopeutuminen

Taustaa

Euroopan vihreä pääkaupunki -palkinto on annettu 15 kertaa vuodesta 2010 lähtien. Green Leaf -palkinto esiteltiin vuonna 2015 ja sillä on palkittu myös 15 pienempää kaupunkia.

Palkintojen voittajat ja finalistit pääsevät osaksi palkintojen saajien verkostoja, joissa ne voivat vaihtaa parhaita käytäntöjä ja tehdä hankeyhteistyötä. Lisäksi Euroopan komissio mainostaa voittajakaupunkeja Euroopan laajuisesti vuonna 2025.

Lue tiedote kokonaisuudessaan täällä.