EU:ssa on valmisteilla elvytyssuunnitelma koronaviruskriisistä selviämiseksi

Eurooppa-neuvosto eli EU-jäsenvaltioiden johtajat kokoontuivat 23.4. videoyhteyden välityksellä keskustelemaan Euroopan talouden elvyttämisestä koronakriisin yhteydessä. Kokouksessa päätettiin perustaa ns. elpymisrahasto (Recovery Fund), mutta ehdotuksen yksityiskohdista ei vielä päätetty. Väliaikaisen elpymisrahaston valmistelu annettiin Euroopan komission tehtäväksi.

Jäsenvaltioiden kannoissa oli kokouksessa eroja – eräät maat kannattivat lainoja ja toiset suoraa rahoitusta, joka ei siis olisi lainaa vaan tukea. Keskustelussa ovat niin yhteiset joukkolainat kuin EU:n monivuotisen rahoituskehyksen osana oleva elvytysrahasto (tukea, ei lainaa). Eniten tukea jäsenvaltioiden keskuudessa tuntui olevan sille, että elvytysrahasto olisi osa EU:n monivuotista rahoituskehystä. Tätä tukee myös Suomi. Elvytysrahaston kytkeminen osaksi rahoituskehystä voisi mahdollisesti merkitä EU-budjetin kasvua. Esimerkiksi Saksa liittokansleri Angela Merkelin johdolla suhtautuu myönteisesti väliaikaiseen ratkaisuun, joka solidaarisuuden nimissä pitäisi sisällään suunniteltua suuremman maksuosuuden. Vuodettujen asiakirjojen ja päättäjien ulostulojen perusteella on selvää, että puhutaan jopa yhden tai kahden biljoonan euron eli yhden- tai kahdentuhannen miljardin paketista. Tukipaketin mittakaavan on vastattava talousennustetta, jonka mukaan pahimmassa skenaariossa EU-alueen BKT voi laskea jopa 15 prosenttia.

Euroopan komission ehdotusta elpymisrahastoksi ja EU:n monivuotiseksi rahoituskehykseksi odotetaan toukokuun 2020 aikana.

Lue lisää:

– Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von de Leyenin lausunto
Valtioneuvosto
Euractiv
Politico
Helsingin sanomat