Eurovaalipaneeli veti salin täyteen EU-politiikasta kiinnostuneita

Katso tapahtuman livetallenne täältä.

 

Tampereen Museokeskus Vapriikissa järjestettiin Eurooppa-päivänä 9.5. eurovaalipaneeli. Tapahtuma veti auditorion ääriään myöten täyteen yleisöä. Paikalla oli seitsemän eurovaaliehdokasta – niin istuvia europarlamentaarikkoja kuin pirkanmaalaisia ehdokkaita. Paneeliin osallistuivat Heidi Hautala, Miapetra Kumpula-Natri, Kaisa Penny, Kimmo Sasi, Petra Schulze-Steinen, Sinikka Torkkola ja Henna Virkkunen.

Vaalipaneelissa ehdokkaita tentattiin heidän näkemyksiään EU-politiikasta laajalti ja keskustelu oli vilkasta. Tilaisuus avattiin EU-rahoitusteemalla ja kannatusta löytyi Pirkanmaalle tärkeiden päärata-investointien varmistamiselle. Lisäksi käsiteltiin tutkimus-, kehitys- ja innovaatioasioiden edistämistä, turvapaikkatilanteen ratkaisemista, populismin nousua, kauppapolitiikkaa, ihmiskauppaa sekä EU:n tulevaisuutta. Tampereen pormestari Lauri Lylyn kaupunkipolitiikkaa koskeva kysymys kirvoitti keskustelua kaupunkien roolista EU:ssa, sillä niiden asema on viime vuosina vahvistunut. Kaupungeilla on tärkeä asema esimerkiksi EU:n energia- ja ilmastotavoitteiden saavuttamisessa ja sosiaalisen Euroopan edistämisessä.

Tampereen lyseon lukion Eurooppa-linjan opiskelijoita oli paikalla suuri joukko. Heidän kysymyksensä nuorten erittäin matalasta äänestysasteesta herätti keskustelua. Yhtenä ratkaisuna ehdotettiin mallin ottamista Ruotsista ja Tanskasta, jossa demokratia-kasvatuksella on tärkeä asema. Kaikissa kouluissa edistetään vaalien alla yhteiskunnallista keskustelua ja järjestetään kouluvaalit.

Euroopan parlamentin vaalit järjestetään 26.5.2019. Ennakkoäänestysaika on 15.–21.5.2019.

Tapahtuma oli osa Tampereen ja Pirkanmaan EU-toimiston 20-vuotisjuhlaohjelmaa. EU-toimisto järjesti tilaisuuden yhteistyössä Euroopan parlamentin Suomen toimiston sekä Eurooppalainen Tampere ry:n kanssa. Mukana yhteistyössä olivat myös Tampereen Eurooppanuoret ry, NYTKIS ry Pirkanmaan aluetoimikunta ja Tampereen lyseon lukion Eurooppa-linja.