EU:n rahoituslaitokselta 150 milj. euron laina Tampereen raitiotien ensimmäiselle raideosuudelle

EU:n rahoituslaitokselta 150 milj. euron laina Tampereen raitiotien ensimmäiselle raideosuudelle

Tampereelle rakennetaan nykyaikainen raitiotiejärjestelmä palvelemaan kasvavan kaupungin ja kaupunkiseudun liikennetarpeita. Euroopan investointipankki (EIP) tukee voimakkaasti kestävää liikkumista edistäviä liikennehankkeita ja on myöntänyt Tampereen kaupungille 150 miljoonan euron lainan raitiotien ensimmäisen osan rakentamiseen. Tämä 15 km:n pituinen raitiotielinja yhdistää keskustan ja itäiset kaupunginosat. Liikennöinnin on määrä alkaa ensimmäisellä osalla vuonna 2021.

“Olen iloinen voidessani ilmoittaa tänään, että EU-maiden yhteinen pankki rahoittaa tätä hanketta. Ensimmäinen raitiovaunulinja sujuvoittaa ihmisten arkea ja liikennettä Tampereella. Se myös tekee kaupungista entistä vihreämmän, houkuttelevamman ja helposti saavutettavamman paikan asua ja työskennellä, mikä samalla parantaa koko alueen kilpailukykyä. Tämä tukee niitä arvoja, joita EIP pitää tärkeinä. Lisäksi toivon, että raitiovaunun ensimmäinen matkustaja on Kale Kummola”, EIP:n varapääjohtaja Alexander Stubb sanoo.

“Kiitos Euroopan Investointipankkille Tampereen kaupungin tukemisesta. Tampere on kasvamassa Suomen toiseksi metropoliksi. Kasvumme on maamme toiseksi nopeinta. Tämä päivä on askel lähemmäksi tavoitettamme olla Euroopan älyliikenteen parhaita kaupunkeja. Olemme käynnistäneet Smart City -ohjelman, joka tähtää kansainvälisesti tunnustetun testaus- ja innovaatioalustan luomiseen älyliikenteelle Tampereen alueella”, sanoo Tampereen kaupungin pormestari Lauri Lyly.

Tampereen raitiotiehanke on erittäin tarpeellinen. Tampere on yksi Pohjois-Euroopan nopeimmin kasvavista kaupunkiseuduista, ja sen väkiluvun arvioidaan kasvavan prosentin vuosivauhtia seuraavien 15 vuoden aikana. Raitiotien rakentaminen on jaettu kahteen osaan. Osa 1, jota EIP rahoittaa, on 15 kilometriä pitkä ja sen yksi linja kulkee keskustasta (Pyynikintorilta) Hervantaan ja Tampereen teknilliselle yliopistolle ja toinen itään Tampereen yliopistollisen sairaalan suuntaan. Lisäksi osa 1 sisältää Hervantaan sijoittuvan varikon rakentamisen.

Nykyinen EIP:n tuki Tampereen kaupungille perustuu pitkään ja hyvään yhteistyöhön Tampereen kaupungin kanssa. Jo vuonna 2001 pankki oli mukana rahoittamassa Naistenlahden lämpö- ja sähkövoimalan kunnostustöitä sekä kaupunkikeskustan kehittämistä ennen kaikkea Tampellan ja Finlaysonin entisillä tehdasalueilla. Lisäksi EIP rahoitti kaksi vuotta sitten Suomen pisimmän maantietunnelin, Rantatunnelin, rakennushanketta.

Lähde: Euroopan investointipankki