EU:n muovistrategialla vauhditetaan siirtymistä kiertotalouteen

Euroopan komissio julkisti tänään strategiansa muovijätteen vähentämiseksi. Strategian tavoitteena on uudistaa tapa, jolla muovia sisältäviä tuotteita suunnitellaan, tuotetaan, käytetään ja kierrätetään. Komissaarit Frans Timmermans ja Jyrki Katainenpuhuivat Euroopan laajuisen strategian tärkeydestä, jotta taataan mantereen ympäristön ja talouden kestävä tulevaisuus.

Tavoitteena on, että vuoteen 2030 mennessä kaikki muovipakkaukset EU -alueella ovat kierrätettäviä. Myös kertakäyttöisten muovien ja muovisten mikrohiukkasten käyttöä rajoitetaan.

Uuden, kiertotalouteen perustuvan, muovitalouden pohjana on kierrätyksen ja uudelleenkäytettävyyden sisällyttäminen jo tuotteiden suunnitteluun, ja täten jätteen vähentäminen. Komissio uskoo, että tämä lähestymistapa tarjoaa innovaatiomahdollisuuksia, lisää Euroopan kilpailukykyä ja luo uusia työpaikkoja.

Strategia koostuu seuraavista toimista: kierrättämisen tekeminen kannattavaksi yrityksille, muovijätteen syntymisen hillitseminen, merien roskaamisen lopettaminen, investointien ja innovaatioiden vauhdittaminen sekä muutokseen kannustaminen maailmanlaajuisesti.

Lue lisää

Plastics Strategy (pdf)