Digitaalisen Euroopan työohjelma vuosille 2023–2024 julkaistu

Digitaalinen Eurooppa -ohjelman työohjelma vuosille 2023–2024 on julkaistu. Työohjelman tavoitteena on:

  • vastata ilmaston- ja ympäristönsuojelun haasteisiin,
  • varmistaa alakohtaisten yhteisten data-avaruuksien käyttöönotto, mikä perustuu turvalliseen ja energiatehokkaaseen cloud-to-edge-infrastruktuuriin, joka on saatavilla yrityksille ja julkiselle sektorille kaikkialla EU:ssa,
  • jatkaa 2021–2022 työohjelman alakohtaisia testaus- ja kokeilulaitoksia, jotta voidaan kehittää vahva ekosysteemi, joka mahdollistaa tekoälytekniikoiden nopeamman käyttöönoton Euroopassa,
  • vahvistaa avainalojen valmiutta ja vastatoimia mahdollisia kyberuhkia vastaan,
  • tukea EU:n opetusinstituutioita lisää digitaalisesti, jotta voidaan parantaa niiden kapasiteettia vaalia ja houkutella digitaalisia lahjakkuuksia edistyneen digitaalitekniikan erityiskoulutusohjelmien avulla ja
  • investoida lisää lohkoketjun käyttöönottoon Euroopassa sekä tehokkaiden ja yhteentoimivien digitaalisten julkisen palvelujen rakentamiseen.

Vuoden 2023 budjetti on 392 miljoonaa euroa ja vuoden 2024 budjetti 517,5 miljoonaa euroa. Rahoituksen jakautumisen teemoittain voit lukea työohjelman sivuilta 7–9. Suurinta osaa vuoden 2023 ehdotuspyynnöistä rahoitetaan 50 prosenttia.

Ehdotuspyynnöt liittyvät suurteholaskentaan sekä pilvipalveluihin, dataan ja tekoälyyn. Hankkeiden odotetaan hyödyttävän innovaatioekosysteemejä, avointa standardia, pieniä ja keskisuuria yrityksiä, kaupunkeja, julkisia palveluita ja ympäristöä.

Erillinen työohjelma kyberturvallisuudelle

Päätyöohjelman lisäksi komissio julkaisi erillisen työohjelman kyberturvallisuudelle. Tässä työohjelmassa Euroopan kyberuhkiin varautumiselle ohjataan 375 miljoonaa euroa vuosina 2023–2024.

Kyberturvallisuuden työohjelmaa toteuttaa Euroopan kyberturvallisuuden tutkimus- ja osaamiskeskus.

Molempien työohjelmien ensimmäiset ehdotuspyynnöt avataan keväällä 2023. Seuraavat ehdotuspyynnöt avataan puolestaan kesän jälkeen. Ehdotuspyynnöt ovat avoimia yrityksille, julkishallinnon toimijoille ja muille EU:n jäsenmaiden toimijoille sekä maille, jotka ovat osa Digitaalinen Eurooppa -ohjelmaa.

 

Lue täältä koko tiedote.

Työohjelma 2023–2024.

Kyberturvallisuuden työohjelma 2023–2024.