EXCITE

Nuoret musiikintekijät maailmalle

”Musiikki on henkilöbisnestä ja siksi verkostoituminen on suuri osa menestyksen mahdollistamista. Nuorten pitää ymmärtää että heidän kenttänsä musiikkibisneksessä on koko Eurooppa, ei vain Suomi. Tätä täytyy opettaa ja opetella, eikä se onnistu ilman yhteistyökumppaneita muualta Euroopasta”, sanoo Tampereen Ammattikorkeakoulun (TAMK) englannin kielisen Media and Arts koulutusohjelman, Music Production study path, opettaja Harri Karvinen.

TAMKin kansainvälinen Music Production -koulutuslinja on perustettu Mediapolikseen vuonna 2013. Aiemmin opetus tapahtui suomeksi Virroilla. Karvisen mukaan kansainvälinen aspekti on kuitenkin tuonut opiskelijoille entistä parempia mahdollisuuksia, sillä useat kansainvälisistä opiskelijoista jäävät Suomeen töihin ja samalla suomalaiset opiskelijat verkostoituvat ja jalkautuvat usein maailmalle. Ajatusten ja ideoiden vaihto on laajempaa.

Avittaakseen opiskelijoita maailmalle, Music Production -linja on tehnyt yhteistyötä Erasmus-rahoituksella jo useamman vuoden ajan hollantilaisen ja belgialaisen korkeakoulun kanssa. Yhteistyön muotoja ovat olleet muun muassa biisinkirjoittajaleirit, joissa viikon ajan opiskelijat ovat yhteistyössä ja ohjatusti kirjoittaneet biisejä. Karvisen mukaan nämä leirit ovat poikineet hyviä menestys- ja kasvutarinoita. Näiden yhteistyökuvioiden myötä koulutuslinja tutustui myös vuonna 2009 perustettuun EXCITE-verkostoon. Alkujaan verkoston perusti kolme yhteistyökumppania ja nykyään verkosto koostuu kahdeksasta voittoa tavoittelemattomasta organisaatiosta Alankomaista, Belgiasta, Luxemburgista, Saksasta, Tanskasta, Ruotsista, Norjasta, Iso-Britanniasta ja yhdestä korkeakoulusta eli TAMK:ista. TAMK liittyi verkostoon vuonna 2014 ja jo vuonna 2015 tehtiin ensimmäinen artistivaihto. Vuosien aikana yhteistyön muodot laajenivat ja syntyi tarve lisärahoitukselle. EXCITE ei pystynyt kehittymään enää omin voimin.

Vipuvoimaa EU:lta

”Puhuttiin että olemme päässeet pisteeseen, josta jatkaminen vaatisi ulkopuolista avustusta”, Karvinen selvittää EU-rahoituksen hakemiseen johtaneita syitä. Osapuolet kokoustivat Kööpenhaminassa alkuvuodesta 2017 ja päätyivät selvittämään erilaisia rahoitusmahdollisuuksia. Päädyttiin hakemaan Creative Europe -rahoitusohjelmaan.

”Rahoituksen saamisesta ja organisoimisesta on kiittäminen göteborgilaista kumppania. Kulturungdom organisoi hakemisen ja loppukesästä 2017 kaikki oli jo valmista. Marraskuussa aloitimme Creative Europe -rahoitusohjelmasta myönnetyn rahoituksen tukemana kaksi vuotisen yhteistyön laajennusohjelman”

Tuumasta toimeen

Tänä vuonna ensimmäinen suuri musiikkitapahtuma oli saksalainen Reeperbahn Festival, joka järjestettiin syyskuussa. Reeperbahn tunnetaan Saksan musiikkialan arvostetuimpana konferenssina ja tilaisuutena tuoda alan osaamista esille. Samalla se on Euroopan suurin showcase-festivaali, eli artisteja palveleva festivaali, jonka ohessa järjestetään konserttien ohella myös muita julkisia tapahtumia, kuten keskustelutilaisuuksia.

TAMKin osuus tänä vuonna on artistivaihtojen lisäksi ollut osallistua festivaalin järjestämiseen. TAMK on tehnyt jo useamman vuoden yhteistyötä paikallisen Lost in Music -festivaalin kanssa.

”Lost in Music valikoitui melko helposti meidän yhteistyökumppaniksemme koska se on Suomen perinteikkäimpiä showcase-festivaaleja, jollaisia suurin osa muistakin EXCITE-festivaaleista on. Lisäksi helpottaa, että se järjestetään Tampereella”, Karvinen selittää festivaaliyhteistyön valikoitumista. Lost in Music on osa Musiikki ja Media – musiikkialan konferenssia.

Lopputuloksena laajemmat verkostot ja laadukkaampi opetus

Yhteistyö ja EU-rahoitus ovat mahdollistaneet opiskelun monipuolistumisen. Opiskelijat pääsevät tekemään kansainvälisessä ympäristössä tapahtumajärjestämistä, kiertuetuotantoa ja esiintymään. Rahoitus on myös tukenut toiminnan laajentumista ja nyt maailmalle ei lähde välttämättä pelkkä esiintyjä itse vaan mukaan voi päästä myös valomies, ääniteknikko, valokuvaaja tai vaikka kiertuemanageri. Yhdeksän yhteistyökumppanin ohella mukana on neljä EXCITE-kumppaneiden ulkopuolista maata, jotka käyttävät tapahtumia ja osallistuvat artistivaihtoihin. Rahoitus on mahdollistanut myös artistikehitysleirit, sekä tapahtumien ja artistien laajemman markkinoinnin. Kaikin puolin toimintaa on päästy kehittämään monipuolisemmaksi ja rikkaammaksi.

Eri maiden yhteistyö on osoittanut myös, ettei kielikysymyskään ole lopulta kynnyskysymys, ja ettei kansainvälistyäkseen tarvitse tehdä musiikkia englanniksi. Esimerkiksi syksyllä Suomesta oli Ruotsissa kolmella keikalla suomeksi laulava TERRI ja viime vuonna Suomessa vieraili norjaksi esiintyvä yhtye.

Karvinen uskoo huippuvuoden koittavan kuitenkin vasta ensi vuonna, sillä viime vuodet ovat menneet myös ohjelman myymiseen opiskelijoille. Viimein ohjelma on löytänyt paikkansa ja siksi ensi vuonna päästään tekemään yhteistyötä vielä laajemmin ja monipuolisemmin.

”Suurimmat onnistumiset ohjelman puitteissa koetaan varmaankin ensi vuonna. Artistivaihtoa on tehty vuodesta 2015 ja aina ei ole ollut helppoa saada opiskelijoita innostumaan näistä asioista. Ensimmäisinä vuosina nominaatit saatiin juuri ja juuri kasaan, mutta nyt joudun järjestämään mukaan haluaville opiskelijoille karsinnan. Ensi vuonna mukana on myös kokonainen luokallinen opiskelijoita kun nyt tekemässä ovat olleet pienemmät tiimit”, Karvinen kertoo projektin etenemisestä ja kehityksestä. Karvisen mukaan musiikintuotanto on myös koko ajan kansainvälisempää ja ensi vuonna koululla osataan hyödyntää enemmän mahdollisuuksia ja tehdä asiat taas hieman paremmin kuin ennen.

Korkeakouluna vikkelien organisaatioiden lomassa

Kumppanina TAMK on hyvin erilainen, sillä se on ainoa korkeakoulu EXCITE:ssa. Sen päätarkoitus on hyödyntää yhteistyötä oppimiseen ja koulutuksen parantamiseen. Haastavaksi korkeakoululle projektin tekee sen nopean toiminnan työtavat, sillä korkeakouluissa päätöksenteko on hitaampaa. Tampere3 tekee organisaatiosta vieläkin isomman ja päätöksenteko täytyy tapahtua monella tasolla. Pienet organisaatiot pystyvät päätöksentekoon nopeasti ja ovat siksi vikkelämpiä.

Yhteistyö on Karvisen mukaan kuitenkin vaivannäön arvoista. Verkostoja on vaikeaa luoda ilman kumppaneita ja opiskelijoita on vaikeaa motivoida omatoimisuuteen ilman onnistumisen elämyksiä. ”Opiskelijatkin ovat olleet inspiroituneita ja innoissaan sekä yllättyneitä siitä, kuinka tapahtumia onkin ollut melko helppoa järjestää ja nytkin yksi opiskelijoista pohtii jo omatoimista työskentelyä vierailleen ruotsalaisyhtyeen kanssa.”

Creative Europe -rahoitus loppuu vuoden päästä marraskuussa eikä EXCITE ole vielä miettinyt tarkemmin miten siitä jatketaan. ”Olemme puhuneet miten lähestymme tulevaa kautta ja mihin lopulta meidän osaaminen ja resurssit riittävät, jotta yhteistyöstä voisi tulla entistä hedelmällisempää, mutta vielä ei ole selvää suunnitelmaa.”

Vinkit:

 • Selkeän päämäärän muotoileminen ja oman osaamisen ja resurssien kartoittaminen auttaa hahmottamaan mihin kaikkeen on mahdollisuuksia. Näin rahoitusta voi hakea tehokkaammin ja kohdennetummin.
 • Rahoitusta voi hakea myös jo useita vuosia pyörineeseen yhteistyöhön, jos tarkoituksena on kehittää toimintaa entisestään. Hyvällä toimintasuunnitelmalla saa myös pienenkin budjetin ja rahoituksen riittämään oleellisimpiin toimiin ja projekteihin.
 • Eri rahoitusmahdollisuuksien kartoittaminen ja selkeä työnjako eri osapuolien välillä helpottaa hankkeen valmistelua.

Tiedot hankkeesta:

EXCITE – Exchange of international talent in Europe

Rahoitusohjelma: Luova Eurooppa

Hankkeen kokonaisbudjetti: 330 820,00€ (EU-rahoituksen osuus 60 prosenttia eli 198 492,00€)

Toteuttamisaika: 1.6.2017 – 31.5.2022

Partnerikokoonpano:

 • Ironworks Limited (Iso-Britannia)
 • MUSIC:LX (Luxemburg)
 • ORA – Organisationen af Rytmiske Amatørmusikere (Tanska)
 • KulturUngdom (Ruotsi)
 • Poppunt vzw (Belgia)
 • RockCity Hamburg e.V. (Tanska)
 • Sørf – Sørnorsk kompetansesenter for musikk (Norja)
 • Stichting Fries Productiehuis Popcultuur (Alankomaat)
 • Tampereen Ammattikorkeakoulu Oy (Suomi)

Pääkoordinaattori: KulturUngdom (Ruotsi)

Hankkeen kotisivut: http://www.excitemusic.eu/

Kuvat Lost in Musicista, kuvaajana Janina Joutsen