“Omat mielenkiinnon kohteet saa ja pitää tuoda esille”

 

25-vuotias Nokialta kotoisin oleva Kirsi Venho on ollut Tampereen ja Pirkanmaan EU-toimiston harjoittelijana viisi kuukautta. Hän opiskelee Tampereen yliopistossa hallintotieteitä pääaineenaan ympäristöpolitiikka ja aluetieteet.

Venho asui ennen harjoittelua kolme vuotta Tallinnassa, jossa hän opiskeli kansainvälisiä suhteita Tallinnan teknillisessä yliopistossa. Ulkomailla asuminen oli hänelle tuttua siis jo ennen muuttoa Brysseliin, vaikka kaupungit ovatkin Venhon mukaan hyvin erilaisia.

Suuri osa Venhon tehtävistä painottuu viestintään. Joka kuukausi ilmestyvään uutiskirjeeseen Venho on kirjoittanut ja koonnut ajankohtaisia juttuja, ja toisinaan hän on päivittänyt sosiaalista mediaa. Venho on myös lähes viikoittain osallistunut erilaisiin tapahtumiin ja konferensseihin, joista hän on jälkeenpäin antanut joko suullisia tai kirjallisia raportteja. “Harjoittelussa ei ole päässyt kyllästymään”, Venho sanoo, “sillä työtehtävät ovat hyvin monipuolisia. Joka viikko on jotain erityistä, joka katkaisee työviikon.” Välillä toimistolla käy myös ryhmiä, joiden vierailuja Venho auttaa järjestämään.

Harjoittelussa tarvittavista ominaisuuksista Venho nostaakin esiin kärsivällisyyden, suulliset ja kirjalliset ilmaisutaidot sekä sosiaaliset taidot. Verkostoituminen on EU-toimiston yksi tärkeimmistä tehtävistä, joten työssä on osattava ottaa kontaktia muihin ihmisiin ja tuoda intressinsä esiin itsevarmasti. Tulevia harjoittelijoita Venho kannustaa seuraamaan omia mielenkiinnon kohteitaan, jotta työstä saa henkilökohtaisesti eniten irti. “Pienen toimiston hyvä puoli on se, että saa tehdä “oikeita asioita” ja ottaa niin paljon vastuuta kuin haluaa”, Venho sanoo.

Venho on harjoittelun aikana oppinut ymmärtämään paremmin paitsi EU:n myös Brysselin rakennetta. Tallinnasta lähtiessään hän luuli omaavansa hyvät perustiedot, mutta Brysselissä Venho tajusi, ettei hän “tiennytkään yhtään mitään”. EU:n laajuus on välillä tuntunut toisaalta myös kuormittavalta, sillä mielenkiintoisia aihealueita on niin paljon.

Lähtulevaisuudessa Venho aikoo jatkaa opintojaan vielä ainakin kaksi vuotta. Selkeää suunnitelmaa opintojen jälkeiselle ajalle Venholla ei vielä ole, mutta häntä voisi kiinnostaa kaupunkien ja liikenteen kehittämishankkeiden parissa työskenteleminen.

Kokonaisuudessaan Venho on tyytyväinen harjoittelukokemukseensa. Vaikka aluksi työssä käsiteltävät aiheet tuntuivat vaikeilta ja laajoilta ja uutta sanastoa tuli paljon, on työ muuttunut selkeämmäksi ajan myötä. Brysselistäkin Venho on pikkuhiljaa oppinut pitämään enemmän. “Juttelin juuri yhden harjoittelijakaverini kanssa siitä, miten täällä on kahdenlaisia ihmisiä: yhdet pitävät Brysselistä todella paljon heti saapuessaan, ja toisten mielestä se on ihan ok. Kuuluun tähän toiseen kategoriaan.” Brysselissä on Venhon mukaan kuitenkin helppoa asua ja kaupunki on muuttunut mielenkiintoisemmaksi harjoittelun loppua kohden.

Teksti: Annu Jaakkola ja Ida Suontausta