Eurooppa-linjan harjoittelijoiden kokemukset

Tähän mennessä harjoittelijoita on ollut kahdeksan. Annu Jaakkola (2019), Sonja Juntunen (2018), Saga Lamminsivu (2017), Casimir Luhtanen (2016), Juuso Järviniemi (2015), Elli Luhtanen (2014), Susanna Heinonen (2013) ja Tuuli Vanhapelto (2012) ovat kaikki olleet erittäin tyytyväisiä Brysselissä viettämäänsä aikaan.

“Olin innoissani harjoittelusta jo ennen kuin saavuin Brysseliin, mutta sen todellisen arvokkuuden ymmärrän vasta nyt kuukauden kuluttua. EU:sta voi oppia lehdistä ja uutisista, mutta Brysselissä työskenteleminen syventää ja konkretisoi unionin tuntemusta ainutlaatuisella tavalla. On ollut upeaa päästä tutustumaan muihin harjoittelijanuoriin ja Brysseliin kaupunkina. Harjoitteu jää varmasti mieleeni yhtenä elämäni parhaista kokemuksista.” – Annu Jaakkola

”Harjoittelu oli mittaamattoman arvokas kokemus”, Saga toteaa kiitollisena. “Vain todella harvalle nuorelle tarjoutuu ennen korkeakouluopintoja tilaisuus työskennellä itseä kiinnostavalla alalla ja vielä ulkomailla. Harjoittelu ja asuminen Brysselissä antoivat minulle ainutlaatuista työkokemusta, syvemmän ymmärryksen Euroopan unionin toiminnasta ja suunnitelmia tulevaisuudelle.”

Casimirin mielestä harjoittelu oli erittäin antoisa ja ainutlaatuinen mahdollisuus: “Työharjoittelu tarjosi kerrassaan uniikin mahdollisuuden päästä kurkistamaan EU:n ytimeen ja saada etuoikeutetusti työkokemusta, josta harva osaa edes unelmoida juuri lukion päättäneenä. Asuminen ja työskentely yksin ulkomailla oli mielestäni perin inspiroivaa ja motivoi minua ajattelemaan entistä enemmän esimerkiksi kansainvälistä uraa.”

Juuso kokee harjoittelun motivoivana ja tulevaisuuteen valmistavana kokemuksena: “Kun työmahdollisuuksia pääsee tarkastelemaan jo nuorella iällä ennen yliopisto-opintojen alkamista, auttaa se tarttumaan avautuviin tilaisuuksiin myöhemmin. Kaiken kaikkiaan Brysselissä asuminen ja harjoittelun suorittaminen on ollut antoisa ja samalla motivoiva kokemus.”

Elli kehuu harjoittelun hyötyjä tulevaisuutta ajatellen: “Ilman harjoittelustipendiä minulla ei olisi koskaan ollut mahdollisuutta viettää kuukautta Brysselissä ja työskennellä tällaisessa paikassa ihan oikeita töitä tehden. Harjoittelu oli upea kokemus ja antoi paljon ajateltavaa ammatinvalintaa silmälläpitäen.”

Susanna kertoo kuukauden Brysselissä antaneen täysin uudenlaista luottamusta itseen ja esimerkiksi omaan kielitaitoon: “Minusta oli myös mukavaa, että sain tehdä itseksenikin monia asioita ja että minun taitoihini luotettiin niin, että sain käydä edustamassa toimistoamme seminaareissa ja tapahtumissa, joista osa oli vielä melko haastavia aiheidensa ja englanninkielisen sanastonsa puolesta.”

“Näinkin lyhyt aika riitti herättämään suuren kiinnostuksen Euroopan unionia kohtaan, ja toivon, että joskus tulevaisuudessa pääsisin tekemään työtäni EU-asioiden parissa”, Tuuli kirjoittaa loppuraportissaan. “Omasta mielestäni tämä on paras mahdollinen tapa motivoida ja palkita opinnoissaan menestynyt lukiolainen.”

Kangasalan lukion harjoittelijoiden kokemukset

Harjoittelijoita on tähän mennessä ollut seitsemän: Aleksi Höysniemi (2021), Ida Suontausta (2019), Siiri Kalliovalkama (2018), Paula Kujanpää (2017), Atte Riihimäki (2016), Aleksi Mettälä ja Onni Avonius (2015)

Aleksi H.: “Harjoitteluamme jouduttiin koronasyistä siirtämään ja sumplimaan niin, että lopulta istuimme Brysselin asemesta tietokoneen ääressä kotona. Tällainen kuvio aiheutti lievää “no hyvä kun nyt edes jotenkin saadaan tehtyä” -asennetta, mutta se karisi töiden alkaessa, sillä etäharjoittelu osoittautui varsin toimivaksi. Töistä jäi mukava tunne ja päähän muutakin kuin päänsärkyä.”

Ida: “Asuminen ja työskentely Brysselissä on ollut antoisaa ja inspiroivaa. Kuukausi on konkretisoinut Euroopan unionin toimintaa ja kansainvälisessä ympäristössä työskentelyä. Harjoittelu antoi motivaatiota omiin opintoihin ja ulkomailla asumiseen tulevaisuudessa. Toimistolla on ollut ihana tehdä töitä, olisin voinut jäädä pidemmäksikin aikaa.”

Paula: “Harjoittelu vahvisti tulevaisuuden suunnitelmiani, kun sain tehdä ja nähdä kansainvälistä työtä konkreettisesti. Kokemus oli huikea, töiden ja tapahtumien ohella tutustuin myös moniin uusiin ihmisiin ja Brysseliin. En olisi millään halunnut jättää toimistoa harjoittelun päätyttyä!”

Atte: ”Työkokemus antoi paljon ajateltavaa ja mahdollisuuden oikeaan työharjoitteluun Brysselissä. Harjoittelusta on ollut hyötyä työnhaussa ja oppimista taidoista on varmasti myös jatkossakin. Itsenäinen suorittaminen ja erilainen ympäristö motivoivat löytämään itsestänsä ennen näkemättömiä piirteitä ja kykyjä.”

Aleksi: ”Työharjoittelu EU-toimistossa Brysselissä antoi sekä arvokasta työkokemusta, että hienon elämyksen. Se tarjosi harvinaisen mahdollisuuden tutustua Euroopan Unioniin ja sen sidosryhmiin hyvin konkreettisella tavalla. Työtehtävät EU-toimistossa olivat monipuolisia ja mielekkäitä.”

Onni: ”EU-toimistossa työskentely sekä sen edustajana erilaisiin tilaisuuksiin osallistuminen oli kansainvälisyyttä isolla K:lla. Tällaista uskomattoman hyvää työkokemusta ja hienoja muistoja tarjoavaa mahdollisuutta työskennellä ”Euroopan unionin pääkaupungissa” voin todellakin suositella aivan kaikille.”